Luxemburgbrug, ©Marcel Westhoff

Wandeling | Ontdek Plan Zuid

Plan Zuid van Berlage is wereldberoemd geworden vanwege zijn bijzondere stratenplan en veelzijdige woningbouw. In Nederland is in 1901 de Woningwet aangenomen waardoor betere huisvesting een verplichting werd.
Na de intrede van de Industriële Revolutie kwamen veel landarbeiders naar de steden om werk te vinden in de fabrieken. Zij werden slecht gehuisvest en de ongezonde woonsituatie (krotten en sloppen) veroorzaakte epidemieën zoals cholera en tuberculose.  Betere huisvesting was van belang. Voor de wijken rond de grachtengordel werden uitbreidingsplannen gemaakt. Berlage ontwikkelde een bijzonder stratenplan dat werd ingevuld door vele architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School.

Onder leiding van een deskundige gids organiseert Museum Het Schip een wandeling door deze buurt met aandacht voor de vele elementen die de Amsterdamse School tot een totaalbeleving maakt.

Het gaat om verschillende bouwwerken zoals de sociale woningbouw bij De Dageraad van Piet Kramer en Michel de Klerk, middenstandswoningen, scholen, een badhuis, bruggen van Piet Kramer en vele beelden van de fantasievolle stadsbeeldhouwer Hildo Krop, baksteenverbanden, beplanting, prachtige huisdeuren en bijzondere ramen, verscholen pleintjes. Dit alles tegen de achtergrond van de opkomst van de sociaaldemocratie.

In de rondleiding is zowel ruimte voor het sociale verhaal als voor de Amsterdamse School als stroming in de bouw- en sierkunst. Daarbij is er ook aandacht voor de internationale context. Duur: 1,5 uur

Neem voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op.

Geen tickets beschikbaar op dit moment? Neem contact met ons op!