Lezingen

Margaret Staal-Kropholler, ©archief familie Kropholler, Merkelbach

'Vrouwen achter Gebouwen': Margaret Staal-Kropholler

Startlocatie: De Dageraad

Tijdens de Maand van de Geschiedenis besteedt Museum Het Schip aandacht aan de eerste vrouwelijke architect van Nederland, Margaret Staal-Kropholler.

Lees verder...

Nicolai-Chaillet-geeft-cursussen-in-interieurdesign-aan-de-Club-van-Drenthse-plattelandsvrouwen-1954-Fotograaf-onbekend-Collectie-Het-Nieuwe-Instituut

(S)expressionisme in de Architectuur

Startlocatie: Het Schip

Tijdens de Maand van de Geschiedenis besteedt Museum Het Schip aandacht aan vrouwen in de architectuur. Hoe zit het eigenlijk met de vrouwenemancipatie in de architectuur?

Lees verder...

Bernard Bijvoet en Pierre Chareau, maison de verre

De curator vertelt: Bernard Bijvoet en het glazen huis

Startlocatie: Het Schip

Bernard Bijvoet geldt als een van de meest toonaangevende architecten van het Nieuwe Bouwen. Naast sanatorium Zonnestraal ontwierp hij in Parijs het indrukwekkende Maison de Verre.

Lees verder...

Zonnestraal, hoofdgebouw

De curator vertelt: Zonnestraal, Schip op de heide

Startlocatie: Het Schip

Wat is de relatie tussen Zonnestraal en Het Schip? En binnen welke sociale context kwamen deze twee iconische gebouwen tot stand? De curator vertelt het u in deze lezing.

Lees verder...

ANDB, ©JHM

Gastlezing: Amsterdam Diamantstad

Startlocatie: Het Schip

De Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond (ANDB) kwam in 1894 tot stand vanuit de wens verbeteringen aan te brengen in de erbarmelijke omstandigheden onder de arbeidersklasse.

Lees verder...

Handgeschilderde lamp, collectie Museum Het Schip, ©Museum Het Schip

Lezingen boekbaar voor groepen

Museum Het Schip organiseert diverse lezingen over de Amsterdamse School! Bent u met een gezelschap en wilt u een lezing op maat? Bekijk hier ons aanbod.

Lees verder...