Lezing | Tussen dam en dijk

Ard Hesselink, kleinzoon van kunstenaarsechtpaar Nell Bronger en Frits Lensvelt, verdiepte zich jarenlang in het leven en werk van zijn grootouders en schreef hierover een boek.

Begonnen als respectievelijk kostuum- en decorontwerper voor toneelvernieuwer Willem Royaards, ontwikkelde Frits Lensvelt (1886-1945)  zich vanaf de jaren '20 als grafisch, binnenhuis- en meubelontwerper en vooral ook als lichtarchitect. Zijn bijzondere lichtornamenten zijn onder andere nog te zien in de voormalige raadszaal in Hotel the Grand aan de Oudezijds Voorburgwal en de Christian Science Kerk aan de Richard Wagnerstraat. Zijn werk vertoont verwantschap met de Amsterdamse School.
Echtgenote Nell Bronger (1878-935) was kostuurontwerpster, niet zelden voor dezelfde voorstellingen als waar Lensvelt aan werkte.

Het echtpaar is weliswaar niet volledig vergeten maar is toch een herontdekking waard, zo vond hun kleinzoon Ard Hesselink. In 2015 stuitte hij op het uitgebreide archief van Lensvelt in het Allard Pierson Museum. Dit leidde tot een bijzondere speurtocht en een boek, dat niet alleen de vruchten van hun arbeid onder de loep neemt maar tevens tracht het creatieve leven in het interbellum tast- en zichtbaar te maken. Ook het privéleven van het echtpaar komt ruim aan bod en daarbij speelt het oeroude Dijkhuis op een eenzame zeedijk buiten Veere een hoofdrol. Tussen Amsterdam en die zeedijk speelde hun leven zich af.

De rijkelijk geïllustreerde lezing zal ingaan op de carrières van het echtpaar, de ontstaansgeschiedenis en de vorm van het boek.

Tussen Dam en Dijk, De levens van Nell Bronger en Frits Lensvelt, 312 pagina's, 50 euro, uitgever Specialty Book Productions, bestellen via mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De lezing is op 23 september 2021

Voor de lezing verzorgen wij om 18.00  uur een heerlijke maaltijdsoep met brood. Wilt u hiervan gebruik maken? Bestel deze optie dan mee in uw ticket. 

Tussen 18.30 en 19.00 is er een speciale rondleiding door directeur Alice Roegholt. Boek hiervoor een entreeticket voor het museum (kies een willekeurig tijdslot) om mee te gaan.

De lezing start om 19.15 uur en zal ongeveer 1 uur duren.

 

voorkant stofomslag mini 

 

210525 nieuwe folder mini