Lezing | Tellegen, bestuurder op een breukvlak

Startlocatie: Museum De Dageraad

Burgemeester Jan Willem Cornelis Tellegen (1859-1921) werd in 1915 benoemd als burgemeester van Amsterdam. Naast het feit dat hij de stad door de moeilijke jaren van de Eerste Wereldoorlog heen loodste, bouwden jonge, bevlogen architecten onder zijn bewind nieuwe woningen voor de arbeider. Deze woningen voldeden niet alleen aan de Woningwet van 1901, maar werden ook ontworpen met oog voor schoonheid en vakmanschap. 

Zijn sociale bestuur en grote toewijding naar de stad maakten Tellegen een geliefd burgemeester. Al vrij snel na zijn dood werd daarom besloten een monument voor hem op te richten in het hart van één van de pronkstukken van de Amsterdamse School: het Dageraad-complex.

In deze lezing wordt ingegaan op het leven en werk van Tellegen tegen de achtergrond van een roerige tijd, waarin volkshuisvesting een begrip werd en de Amsterdamse School-architectuur tot bloei kwam.

Deze lezing is eventueel te boeken in combinatie met de aansluitende lezing 'Een monument voor de burgemeester'. 

Let op! In verband met de huidige coronamaatregelen is voor deelname aan dit evenement een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testresultaat verplicht. Dit mag in de vorm van een QR code of het gele vaccinatieboekje.