Lezing | Spaarndammerbuurt & Houthavens

Startlocatie: Museum Het Schip

De Spaarndammerbuurt werd vroeger ook wel de Moord- en Brandbuurt genoemd. Het was toen een arbeidersbuurt, die enigszins verscholen achter de sporen lag. De geschiedenis van de buurt gaat echter eeuwen terug. De Spaarndammerdijk werd al in de tweede helft van de dertiende eeuw aangelegd en beschermde het achterland tegen het water van het IJ en de Zuiderzee. Aan deze dijk stond de bekende uitspanning ‘Land en Yzigt’.

De grote verandering begon in 1839 met de komst van de eerste spoorlijn in Nederland en de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876. Er waren arbeiders nodig om in de Houthaven, de Westersuikerrafinaderij en de Westergasfabriek te werken.

De Sparren, zoals de bewoners ook wel werden genoemd, waren in het algemeen links georiënteerd. Velen stemden op de SDAP of de CPN, maar er waren ook buurtjes waar de katholieken en de christenen wonen, zoals rond de grote Maria Magdalenakerk. Er was een actief verenigingsleven. De korfbalvereniging Hespa op het Zaandammerplein en de voetbalclub DWS maakten er furore.

Sociaal Geograaf Ton Heijdra houdt een lezing waarin de geschiedenis van de Spaarndammerbuurt en de Houthavens uitgebreid aan bod komt. Van de wandelingen van Rembrandt over de Spaarndammerdijk rond 1650 tot de aanleg van de Houthavens en de stadsvernieuwing van het Comité Wijkverbetering en het Wijkcentrum Spaarndammerbuurt in de jaren zestig en zeventig.

Groepsarrangement of privéreservering?

Deze activiteit is ook apart te boeken. Neem hiervoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 020-68 68 595.