Lezing | Spaarndammerbuurt & Houthavens

Donderdag 9 september 2021 om 19.30 uur. Lezing 'Spaarndammerbuurt en Houthaven, toen, nu en straks' door Sociaal Geograaf Ton Heijdra.

De Spaarndammerbuurt werd vroeger ook wel de Moord- en Brandbuurt genoemd. Het was toen een arbeidersbuurt, die enigszins verscholen achter de sporen lag. De geschiedenis van de buurt gaat echter eeuwen terug. De Spaarndammerdijk werd al in de tweede helft van de dertiende eeuw aangelegd en beschermde het achterland tegen het water van het IJ en de Zuiderzee. Aan deze dijk stond de bekende uitspanning ‘Land en Yzigt’.

De grote verandering begon in 1839 met de komst van de eerste spoorlijn in Nederland en de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876. Er waren arbeiders nodig om in de Houthaven, de Westersuikerrafinaderij en de Westergasfabriek te werken.

De Sparren, zoals de bewoners ook wel werden genoemd, waren in het algemeen links georiënteerd. Velen stemden op de SDAP of de CPN, maar er waren ook buurtjes waar de katholieken en de christenen wonen, zoals rond de grote Maria Magdalenakerk. Er was een actief verenigingsleven. De korfbalvereniging Hespa op het Zaandammerplein en de voetbalclub DWS maakten er furore.

Sociaal Geograaf Ton Heijdra houdt een lezing waarin de geschiedenis van de Spaarndammerbuurt en de Houthavens uitgebreid aan bod komt. Van de wandelingen van Rembrandt over de Spaarndammerdijk rond 1650 tot de aanleg van de Houthavens en de stadsvernieuwing van het Comité Wijkverbetering en het Wijkcentrum Spaarndammerbuurt in de jaren zestig en zeventig.

Voor de lezing verzorgen wij om 18.30 uur een heerlijke maaltijdsoep met brood. Wilt u hiervan gebruikmaken? Bestel deze optie dan mee in uw ticket. 

Tussen 19.00 en 19.30 uur is er een speciale rondleiding door directeur Alice Roegholt. Boek hiervoor een entreeticket voor het museum (kies een willekeurig tijdslot) om mee te gaan.

De lezing start om 19.30 uur en zal ongeveer 1 uur duren.

Deze lezing is onderdeel van het project 'Weg die muur!" : Een wandelroute langs 41 ramen door beide buurten.