Lezing | Hildo Krop, stadsbeeldhouwer van Amsterdam

Startlocatie: Museum Het Schip

Overal in de stad zien we beelden van Hildo Krop. Op bruggen, op scholen en veel openbare gebouwen van de gemeente Amsterdam. In 1916 kwam Hildo Krop parttime in dienst bij de gemeentelijke dienst Publieke Werken. Hij had toen net met beelden een bijdrage geleverd aan de bouw van het Scheepvaarthuis op de Prins Hendrikkade. De architecten Joan van der Mey, Piet Kramer en Michel de Klerk die verantwoordelijk waren voor het ontwerp van het Scheepvaarthuis, werkten ook voor deze dienst. Maar Krop was meer dan stadsbeeldhouwer, hij was een zeer veelzijdig kunstenaar. Behalve zijn kenmerkende grote beelden ontwierp hij ook keramiek en in hout gesneden ajourreliëfs. Voor de fabriek ESKAF in zijn geboorteplaats Steenwijk verzorgde hij een hele serie vazen, beeldjes en tegeltjes. Ook ontwierp hij boekbanden, penningen en meubels.

Ton Heijdra gaat in zijn lezing in op de veelzijdigheid van Hildo Krop en zijn relatie met de Amsterdamse School. Hij zal vertellen over de symboliek achter Krops werk en diens sociale betrokkenheid bij de arbeidersbeweging. De lezing maakt onderdeel uit van het Hildo Kropjaar, dat door verschillende organisaties, waaronder Museum Het Schip, wordt georganiseerd, ter herinnering aan het feit dat 50 jaar geleden Hildo Krop overleden is.

Voorafgaand aan de lezing zal een rondleiding door het museum worden verzorgd langs werk van Krop uit de collectie van Het Schip. Optioneel kunt u de avond starten met huisgemaakte soep, brood en salade.

Programma:

17.30 - 18.00 uur
Inloop, mogelijkheid tot maaltijd
18.00 - 18.45 uur
Rondleiding door de collectie
19.00 - 20.30 uur
Lezing

 

Geen tickets beschikbaar? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op. 

Groepsarrangement of privéreservering?

Deze activiteit is ook apart te boeken. Neem hiervoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 020-68 68 595.  

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.