Lezing | Hildo Krop, stadsbeeldhouwer van Amsterdam

Startlocatie: Museum Het Schip

Overal in stad zien we beelden van Hildo Krop. Op bruggen, op scholen en veel openbare gebouwen van de gemeente Amsterdam. In 1916 kwam Hildo Krop parttime in dienst bij de gemeentelijke dienst Publieke Werken. Hij had toen net met beelden een bijdrage geleverd aan de bouw van het Scheepvaarthuis op de Prins Hendrikkade. De architecten Joan van der Mey, Piet Kramer en Michel de Klerk die verantwoordelijk waren voor het ontwerp van het Scheepvaarthuis, werkten ook voor deze dienst.

In 1956 kreeg Hildo Krop na veertig jaar dienst bij de gemeente de eretitel ‘stadsbeeldhouwer van Amsterdam’. Maar Hildo Krop was meer dan stadsbeeldhouwer, hij was een zeer veelzijdig kunstenaar. Behalve zijn kenmerkende grote beelden ontwierp hij ook keramiek en in hout gesneden ajourreliëfs. Voor de fabriek ESKAF in zijn geboorteplaats Steenwijk verzorgde hij een hele serie vazen, beeldjes en tegeltjes. Ook ontwierp hij boekbanden, penningen en meubels.

Ton Heijdra gaat in zijn lezing in op de veelzijdigheid van Hildo Krop en zijn relatie met de Amsterdamse School. Hij zal vertellen over de symboliek achter Krops werk en diens sociale betrokkenheid bij de arbeidersbeweging. De lezing maakt onderdeel uit van het Hildo Kropjaar, dat door verschillende organisaties, waaronder Museum Het Schip, wordt georganiseerd, ter herinnering aan het feit dat 50 jaar geleden Hildo Krop overleden is.

Dit ticket biedt alleen toegang tot de lezing. Wilt u ook het museum bezoeken? Boek dan hier uw tijdslot.