Posthuis Dudok

lezing | Het Modernisme versus het Traditionalisme

De architectuurdiscussie in het interbellum (1920–1940)

Gedurende de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw ontstond een hevige discussie tussen architecten over welke stijl zij moesten bouwen. Traditioneel op basis van regionale tradities en gewoonten of juist modern met nieuwe materialen en nieuwe vormen. Deze discussie werd zowel in tijdschriften en tijdens debatten gevoerd, alsook in de bouwpraktijk zelf met verschillende gebouwen verspreid over heel Nederland. Met deze lezing neemt Job Gerlings je mee door deze discussie heen met vele voorbeelden en hoe deze discussie uiteindelijk leidt tot de hedendaagse architectuur.

Deze lezing neemt je mee langs ontwerpen van architecten als Oud, Dudok, Brinkman en Van der Vlught, Gratema, Koldeweij, Granpré Molière, Van Eesteren, Duiker en meer. In twee uur tijd leer je het verschil in bouwen en de ideologie daarachter van de typische jaren '30-woningen met erkers en glas in lood en de strakke beton- en staalwoningen die kenmerkend zijn voor het modernisme.

Datum & tijd : Zaterdag 25 januari om 13.30 uur

Locatie: Museum Het Schip

Toegang lezing: Gratis. Wel vooraf aanmelden via de website van KaperGerlings

Voorafgaand of na afloop van de lezing kan men Museum Het Schip bezoeken. Ieder uur vertrekt er een rondleiding om en in het gebouw. Op de eerste verdieping is een permanente expositie over de Amsterdamse School ingericht. Tickets zijn te koop bij de ingang of op de ticketpagina van Museum Het Schip

 

kapergerlings logo ondertitel transparant