Kerstival: De curator vertelt: Bruno Taut

Startlocatie: Het Schip

Een exclusieve preview op de aankomende tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij. Architect tussen Amsterdamse School en Bauhaus! 

De Duitse kunstenaar, architect en stedenbouwkundige Bruno Taut (1880 – 1938) was een van de belangrijkste figuren van het expressionisme. Hij stond bekend om zijn utopische fantasieën en rijkelijk kleurgebruik. Taut onderhield veel contact met Nederlandse architecten en is meerdere malen gepubliceerd in Wendingen, hét tijdschrift van de Amsterdamse School. Daarnaast werkte hij in Japan, Rusland en Turkije. Wereldwijd deelde hij zijn ideeën over bouwen, wonen en leven. Vier van zijn wijken zijn bekroond tot UNESCO-werelderfgoed in 2008. 

 De curator neemt u mee naar het Berlijn van het begin van de twintigste eeuw en geeft u een sneak-preview op de aankomende tentoonstelling. U leert hoe Bruno Taut zijn utopische, socialistische idealen voedde en hoe hij als kunstenaar een ideale wereld trachtte vorm te geven. Zijn kunstenaarsboeken en filosofische gedachtegoed zullen aan bod komen en in perspectief geplaatst worden, hier zal een link worden gemaakt met de Amsterdamse School. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan de grote verdiensten van Bruno Taut als een van de belangrijkste volkshuisvesters van zijn tijd. Als directeur van de Duitse woningbouwvereniging GEHAG wist hij zijn idealen te vertalen naar grote kleurrijke arbeiderswijken in Berlijn en Maagdenburg.

 • Datum
  Tickets
  Beschikbaarheid
 • donderdag 19 december 2019 17:00
  Nog 40 tickets beschikbaar
 • donderdag 26 december 2019 15:00
  Nog 40 tickets beschikbaar