Duivenstraat, ©Arie den Dikken

Hilversum: Van Arbeiderswoning tot Zonnestraal

Museum Het Schip volgt de richtlijnen van het RIVM omtrent het Coronavirus. Klik hier voor meer informatie.

Rijd met een deskundige gids door Hilversum en ontdek de bijzondere geschiedenis van Zonnestraal!

In het kader van de tentoonstelling over sanatorium Zonnestraal organiseert Museum Het Schip bustochten door Hilversum. De route gaat langs Zonnestraal, maar doet ook woonbuurten en bijzondere gebouwen aan van de Hilversumse stadsarchitect Dudok. Hilversum kende aan het begin van de vorige eeuw een sterke bevolkingsgroei. Voor de arbeiders zijn er in die tijd interessante woonwijken gebouwd met scholen, bibliotheken en badhuizen.

Dudok doorloopt tijdens zijn tijd in Hilversum een aantal stijlen, waaronder de expressionistische Amsterdamse School. De bustocht laat zien welke stijlkenmerken hij heeft gebruikt en welke gedachten er toen bestonden over wonen voor arbeiders in de stad. Voormalig sanatorium Zonnestraal, gebouwd voor diamantbewerkers met tuberculose, is een icoon van het Nieuwe Bouwen, met licht, lucht en ruimte als uitgangspunt. Het wordt internationaal beschouwd als één van de hoogtepunten van de architectuur van de twintigste eeuw.

Deze drie uur durende tocht is onder leiding van een deskundige gids. Er zijn een aantal uitstappunten om de sfeer van de bouwwerken van Dudok en Duiker te beleven en voldoende uitleg te krijgen.

Startlocatie: Hotel Gooiland, Emmastraat 2, Hilversum (tien minuten lopen vanaf station Hilversum).

Deze bustocht is tevens te boeken voor groepen. Neem hiervoor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op.