Dakdetail De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat,

Het coöperatieve gedachtegoed

Startlocatie: De Dageraad

De wortels van De Dageraad liggen in de Nederlandse arbeidersbeweging en de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP). Wat waren hun beweegredenen en idealen, en wat kwam hier uit voort?

Aan de wieg van De Dageraad stonden beroemde namen als Floor Wibaut, Pieter Lodewijk Tak, Herman Gorter en Henri Polak. De Dageraad werd opgericht als een gebruikerscoöperatie die winkels exploiteerde. Het grote voorbeeld waren de Britse verbruikscoöperaties, zoals die van Robert Owen in New Lanark en de textielwevers in het plaatsje Rochdale.

De Dageraad had naast winkels ook een melkfabriek en een bakkerij. In 1915 werd het besluit genomen om woningen te gaan bouwen. Hiervoor werden een aparte stichting en vereniging opgericht die ook De Dageraad heetten. De winkeltak fuseerde en kreeg een andere naam; eerst de Samenwerking en later de COOP.

De eerste woningen die De Dageraad heeft gebouwd, liggen in het wereldberoemde Plan Zuid van Berlage. Deze woningen zijn ontworpen door de architecten Michel de Klerk en Piet Kramer in de stijl van de Amsterdamse School. Tegenwoordig worden ze beheerd door woningcorporatie De Alliantie.

Ton Heijdra geeft een lezing over de geschiedenis De Dageraad, over de coöperatieve ideeën die er aan ten grondslag liggen en het belang hiervan voor de Nederlandse sociale geschiedenis.

Let op: deze lezing vindt plaats in bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128, 1073 KG Amsterdam.

  • Datum
    Tickets
    Beschikbaarheid
  • zaterdag 08 juni 2019 16:00
    Nog 37 tickets beschikbaar

 

Advertentie