Film 'Kruisbestuiving'

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School vertoont Museum Het Schip een aantal keer de twee delen van de documentaire 'Kruisbestuiving' van kunstexpert Frans Leidelmeijer en filmmaker Bie Muusze. 

Kruisbestuiving deel 1

In het eerste deel van het tweeluik vertelt Frans Leidelmeijer, zelf geboren in Indonesië, over de invloed van de Indonesische cultuur op de toegepaste kunst en architectuur in Nederland in de periode 1890-1940.

Van 1890-1915 speelt de batik vooral een prominente rol. Nederlandse ontwerpers nemen de Javaanse batiktechniek over en gebruikten daarbij eigentijdse westerse motieven en pasten die toe op voorwerpen voor het interieur met gebruikmaking van materialen als katoen, zijde, fluweel, leer, perkament en in de jaren twintig, zelfs op celluloid.

Na 1910 zullen vooral architecten en ontwerpers van de Amsterdamse School zich in hun werken laten inspireren door de Hindu-Javaanse, Hindu-Balinese en boeddhistisch-javaanse architectuur, maar ook door de traditionele Minangkabau en Batak architectuur. In de paleizen voor arbeiders in de Spaarndammerbuurt en de Dageraad, maar ook bij de woningen voor de midden- en hogere klassen in Plan Zuid.


 

Kruisbestuiving deel 2

Vanaf zomer 2023 vertoont Museum Het Schip ook het recent uitgekomen tweede deel van de documentaire. Kruisbestuiving 2: Pembauran (Java) is in september 2022 in Indonesië opgenomen en laat, zoals de naam al doet vermoeden, zien op welke manier de culturele uitwisseling tussen Nederland en Indonesië tot uiting komt op Java.


 

Over Frans Leidelmeijer

Frans Leidelmeijer is expert op het gebied van de vroeg­twintigste-eeuwse stijlen zoals de Nieuwe Kunst, de Amsterdamse School, de art deco en het Nieuwe Bouwen. Hij was 26 jaar lang te zien in het AVRO-programma Tussen Kunst en Kitsch.

Programma

Vanaf 11.00 uur is er gelegenheid om op vertoon van uw kortingskaart of geldig entreebewijs voor het museum een bezoek te brengen aan de tentoonstelling. Ook kunt u deelnemen aan de rondleiding; deze vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur.

15.00 uur Inleiding door Frans Leidelmeijer
15.15 uur Start film
16.15 uur: Einde film, start Q&A
17.00 uur: Einde

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.