Fietstocht | De brug op met Kramer & Krop

Tijdens deze fietstocht doorkruis je de stad op zoek naar de bruggen van twee grote Amsterdamse School-kunstenaars: architect Piet Kramer en beeldhouwer Hildo Krop.Piet Kramer was één van de belangrijkste architecten van de Amsterdamse School. Hij stond bekend als een vitale en eigenzinnige kunstenaar met een ongeremde scheppingsdrang. Van zijn creativiteit getuigen onder andere de honderden bruggen die het Amsterdamse stadsbeeld kleuren met hun verrassende architectuur en grillige smeedwerk. Vaak werkte hij samen met Hildo Krop, de stadsbeeldhouwer. 

Krop – ooit door Gerard Reve omschreven als ‘communistische koekenbakker’ - was zoon van een bakker uit Steenwijk. Hij heeft veel keramiek voor de Eerste Steenwijkse Kunst- en Aardewerk Fabriek (ESKAF) gemaakt. Verder ontwierp hij meubels, boekomslagen en tapijten. Hij was een sociaal bevlogen, veelzijdig kunstenaar. 

Deze fietstocht laat onder begeleiding van een deskundige gids een deel van het grote oeuvre van beide kunstenaars in Amsterdam Zuid zien. Naast een aantal indrukwekkende staaltjes bouw- en beeldhouwkunst is er veel aandacht voor de bruggen waaraan ze hebben gewerkt. Bijzonder is hoe Kramer en Krop de ruimte kregen om - in opdracht van de gemeente - deze 'publieke werken' met hun zeer persoonlijke kunstuitingen te verrijken. Want rijk zijn ze, deze bruggen: rijk aan virtuoos smeed- en metselwerk en rijk aan beelden, vol lyriek en symboliek. Deze fietstocht maakt de bruggen en gebouwen die je al zo vaak gezien hebt tot een waar kunstwerk.

Startlocatie: Museum De DageraadVoorafgaand aan de fietstocht kan een bezoek worden gebracht aan Museum De Dageraad. Let op: hiervoor dient een apart entreeticket te worden gekocht.

Let op: bij deze tocht is geen fiets inbegrepen. Kun je je eigen fiets niet meenemen? Dan raden we aan een OV-fiets te huren.

Groepsarrangement of privéreservering?

Deze activiteit is ook apart te boeken. Neem hiervoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 020-68 68 595.