Het rode blok, Johan M. Coenenstraat, ©Marcel Westhoff

Een eeuw volks­­huis­vesting

Startlocatie: Het Schip

Deze bustocht  laat u de successen op het gebied van de volkshuisvesting zien, die dankzij de Woningwet van 1901 door vooral woningcorporaties bereikt zijn. De tocht komt langs verschillende belangrijke volkshuisvestelijke plekken in de stad. U ziet vroege sociale woningbouw van de Amsterdamse Vereeniging tot het Bouwen van Arbeiderswoningen en rug/aan rug woningen van de Vereniging ten behoeve der Arbeidersklasse. Ook komt u langs de eerste woningwetwoningen van Rochdale en woningen die speciaal voor de allerarmsten zijn gebouwd door de Gemeentelijke Woningdienst. Bij Landlust komt de vernieuwende reactie: het open bouwblok en het Algemeen Uitbreidingsplan. Daarna gaat de tocht door Bos en Lommer naar de Westelijke Tuinsteden en ziet u de hoven van mevrouw Mulder, de Aireyflats van Berghoef, de duplexwoningen en vele fraaie voorbeelden van het Nieuwe Bouwen en de huidige Stedelijke vernieuwing.

Hierna gaat de tocht weer terug naar Museum Het Schip.Voorafgaand of na afloop van de excursie kunt u Museum Het Schip bezoeken. Hier ziet u onder andere de nagebouwde krotwoning van voor de woningwet die goed illustreert wat de verbeteringen waren ten opzichte van de fraai ingerichte arbeiderswoningen later. In de tentoonstelling loopt u via een donkere steeg naar de volkshuisvestings- en architectenzaal, met meer informatie over wethouder Wibaut en de woningcorporaties.

Er staat momenteel geen bustocht gepland. Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe data.
Deze bustocht is tevens te boeken voor groepen. Neem hiervoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-68 68 595