Het Schip en Pontsteiger, ©Milan Hofmans

De Verbinding: Pontsteiger en Spaarndammerbuurt


Gedurende twee weekenden in mei organiseert Museum Het Schip in samenwerking met Bouwinvest een verbindingsprogramma met een wandeling, lezingen en exposities voor de oude en nieuwe buurtbewoners van de Spaarndammerbuurt en de Houthaven. Tijdens deze middagen wordt uitgebreid verteld over de geschiedenis en de huidige ontwikkelingen van beide buurten. Buurtbewoners mogen gratis deelnemen aan het programma.

De afgelopen jaren is de Houthaven getransformeerd van een stadshaven naar een gloednieuwe woonwijk. Bij het maken van de plannen voor deze wijk is veel nadruk gelegd op de samenhang en de connectie met de oude Spaarndammerbuurt. Zo is de druk bereden weg die de twee buurten scheidde vervangen door een tunnel, waarmee de belangrijkste barrière tussen de wijken is opgeheven. Het nieuwe stadspark op de tunnel zorgt voor een groene verbinding.

Beide buurten hebben een veelzijdige geschiedenis. In de Houthaven kwamen in de jaren twintig de schepen uit Rusland om hout te lossen. Aan boord werkten vele Russische vrouwen. De rode Spaarndammerbuurt was een echte arbeidersbuurt waar al rond 1913 de eerste sociale woningbouw en voorzieningen gerealiseerd werden.

Bijna alle bewoners hadden een relatie met de Houthavens. Omgekeerd hadden bijna alle havenwerkers wel een relatie met de Spaarndammerbuurt.

Nu de nieuwe Houthaven een feit wordt, is het tijd om beide wijken opnieuw aan elkaar voor te stellen. Museum Het Schip (Spaarndammerbuurt) en Bouwinvest (Pontsteiger in de Houthaven) slaan daarom de handen ineen en werken samen aan “De Verbinding”.

 
Programma lezingen en tentoonstellingen:

13.00 uur             inloop met koffie / thee bij Pontsteiger & postkantoor
13.30 uur             start lezingen
14.15 uur             einde lezing en rondkijken in de tentoonstelling Pontsteiger & Postkantoor
14.30 uur             op eigen gelegenheid naar postkantoor & Pontsteiger
15.00 uur             lezing in postkantoor & Pontsteiger
15.45 uur             einde lezing en gelegenheid tot bekijken exposities; evt. afsluitend drankje en hapje

NB: op 18 mei wordt de lezing in de Pontsteiger verzorgd door de architect van het gebouw, Arnoud Gerlauff.

Tijdens deze twee weekenden wordt het programma u gratis aangeboden door Bouwinvest en Museum Het Schip.
Graag aanmelden via onderstaande ticketbuttons, kies hier ook uw startpunt (Pontsteiger of Postkantoor).

Start Pontsteiger: Pontsteiger 201


Start postkantoor Museum Het Schip, Spaarndammerplantsoen 140