Canadese militairen herstellen de in de winter zwaar beschadigde trambanen in de Spaarndammerstraat

Aanbod online: Vrijheidslezing en maaltijd

In het kader van 4 en 5 mei organiseert Museum Het Schip een online themalezing met maaltijd over de Spaarndammerbuurt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De Spaarndammerbuurt in Amsterdam heeft een bijzondere geschiedenis. Het was een buurt waar mensen streden voor rechtvaardigheid, ook in de Tweede Wereldoorlog.

In de lezing op 5 mei neemt buurtbewoner en stadsgeograaf Ton Heijdra u mee in de levens van de buurtbewoners en de plekken in de wijk die in de oorlog geschiedenis hebben geschreven: de school waarop een vliegtuig neerstortte, de Houthavens waar men stookhout voor de kachel verzamelde, de gaarkeukens in de Suikerfabriek en kleuterschool de Veulens; de huidige locatie van Museum Het Schip. Er wordt verteld over de schuilkelders in de Zaanstraat en op het Spaarndammerplantsoen, en de grote bevrijdingsfeesten die in de buurt plaatsvonden. Ook komt u te weten waarom er in Spaarndammerbuurt een Henk Curièrekade en een Martin Vlaarkade zijn.

De lezing wordt gehouden via Zoom. Na het boeken van een ticket sturen wij u een Zoom-handleiding en een link om op de lezing in te loggen. 

Ondanks de coronabeperkingen houden we graag onze traditie van een Vrijheidsmaaltijd overeind! U ontvangt daarom bij uw ticket een blik heerlijke Vrijheidsmaaltijdsoep (vegan), dat we na de lezing graag samen met u aanbreken. U kunt de soep in de week voor de lezing coronaproof bij het museum afhalen. 


 
logo 45mei amsterdam150x124