De Pijp, bakermat van ambachtelijk design


Voor de kunstenaars van de Amsterdamse School speelde het ambacht een grote rol in het ontwerp van hun gebouwen, interieurs en gebruiksvoorwerpen. Van gevelornament tot servies, van sieraad tot glas-in-loodraam, alles werd zorgvuldig en met vakmanschap vormgegeven. 

Ook vandaag de dag is het ambacht in de Amsterdamse Pijp nog springlevend. Door de hoge huurprijzen, marktwerking en grootschalige stadsvernieuwing is het voor kleine bedrijven en atelier echter steeds moeilijker om te blijven bestaan. Daarom hebben SALON/CRAFT, de Vereniging Ambachten MADE IN DE PIJP en Museum Het Schip de krachten gebundeld. In de komende drie jaar wordt het Quartier Latin van Amsterdam flink in het zonnetje gezet.

We beginnen in het najaar van 2019 met een uitgebreid programma dat de schoonheid van het ambacht, vroeger en nu, belicht. Bezoekerscentrum De Dageraad vormt tot en met januari 2020 de uitvalbasis voor lezingen, exposities van ateliers uit de buurt, wandelingen en workshops. Bekijk het volledige programma hier, of klik voor meer informatie op de afzonderlijke activiteiten onderaan de pagina.

NB: onderstaand programma wordt nog aangevuld, houd dus deze pagina in de gaten.

Gerelateerde activiteiten:

  • Wandeltocht | Diamanten van Zuid

    Het Amsterdamse Plan Zuid van Berlage is een waar kunst- en architectuurpareltje. Wandel mee langs de vele Amsterdamse School-panden in deze bijzondere buurt.

 

SalonCraftLogo1
made in the pijp
 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u meer weten over de Amsterdamse School, de tentoonstellingen en het daarbij horende programma? Door u aan te melden voor de nieuwsbrief ontvangt u alle nieuwtjes, acties en activiteiten in uw mailbox.