@ Harrie de Fotograaf

Tentoonstelling | De kracht van het ambacht

Van 19 december 2019 tot en met 17 januari 2021 toont Museum De Dageraad de rijke geschiedenis van een van de levendigste wijken van Amsterdam waarin het ambacht een karakteristieke, niet meer weg te denken plaats inneemt.

Weinig plekken in Amsterdam hebben zo’n eigen karakter als de Pijp. Vanaf het ontstaan van de wijk aan het einde van de 19e eeuw zijn vakmanschap en ambacht hier belangrijk geweest. In de afgelopen eeuw is er in de Pijp veel veranderd. Nieuwe bewoners komen, oude vertrekken. Ze nemen hun ambacht met zich mee. Joodse Amsterdammers, nieuwe Nederlanders, arbeiders, krakers en yuppen: allemaal hebben ze hun stempel gedrukt op de wijk. Zij hebben nieuw leven gebracht bij verval, innovatie bij stilstand en verzet bij onrecht.

Deze tentoonstelling vertelt de verhalen achter honderd jaar ambacht in de Pijp: van bierbrouwers tot 3d-printers en van diamantslijpers tot oliebollenbakkers.

In de tentoonstelling ‘De Kracht van het Ambacht’ wordt de geschiedenis van de ambachten in de Pijp in drie perioden getoond:

1920 – 1950: Een ruwe diamant
1950 – 1990: Bedreiging en behoud
1990 – heden: De luxe van het ambacht.

Aan de hand van historische en hedendaagse objecten, foto’s, interviews en filmpjes wordt u door de drie perioden heen meegenomen in de kleurrijke en roerige geschiedenis van dit bijzondere stadsdeel.

Dekrachtvanhetambacht1

Dekrachtvanhetambacht2

 Anne & Rien

De expositie is te bezoeken in Museum De Dageraad.


De expositie is gemaakt door studenten geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam in nauwe samenwerking met Ambachtenvereniging De Pijp. De expositie sluit aan bij de samenwerking van Museum Het Schip met Salon Craft en Ambachtenvereniging de Pijp.

logo UvA   made in the pijp SalonCraftLogo1