Zonnestraal

De curator vertelt: Zonnestraal, Schip op de heide

Startlocatie: Het Schip

Wat is de relatie tussen Zonnestraal en Het Schip? En binnen welke sociale context kwamen deze twee iconische gebouwen tot stand? De curator vertelt het u in deze lezing.

De expositie Zonnestraal, Schip op de heide legt de verbanden bloot tussen het sanatorium Zonnestraal en arbeiderspaleis Het Schip. Op het eerste gezicht heel verschillende werelden, maar beide voortgekomen uit groot idealisme. De oprichters bekommerden zich om de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders en deden er alles aan om deze te verbeteren. De lezing gaat dieper in op de sociale context waarin deze twee iconische bouwwerken tot stand zijn gebracht.

De curator van deze tentoonstelling vertelt over de geschiedenis van de diamantindustrie in Amsterdam, de vooruitstrevende Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond en de wijdverbreide tuberculose-epidemie die vooral onder arbeiders veel slachtoffers eiste. Sleutelfiguur in het verhaal is bondssecretaris Jan van Zutphen. Hij besloot koperen stelen en zuiver diamantstof in te zamelen waarvan de opbrengst voor diamantbewerkers met tuberculose was.

Ook zal aandacht worden besteed aan de architectuur waarin de idealen tot uiting zijn gebracht Zo vonden de woningbouwcoöperaties hun heil in de Amsterdamse School-stijl die nadruk legde op het beslotene, het veilige eigen huis waar het gezin woonde. Sanatorium Zonnestraal wendde zich daarentegen tot het Nieuwe Bouwen, en haalde met het vele glas en de blauwe stalen kozijnen de gezonde, natuurlijke omgeving naar binnen. Ontdek de verschillen én overeenkomsten tussen deze twee iconische gebouwen.

Het ticket voor de lezing geeft ook toegang tot de tentoonstelling.

 • Datum
  Tickets
  Beschikbaarheid
 • woensdag 30 oktober 2019 14:15
  Nog 38 tickets beschikbaar
 • woensdag 27 november 2019 14:15
  Nog 38 tickets beschikbaar
 • woensdag 11 december 2019 14:15
  Nog 40 tickets beschikbaar
 • woensdag 08 januari 2020 14:15
  Nog 40 tickets beschikbaar