Campagnebeeld Bruno Taut

Bruno Taut: De fantasie voorbij

Vanwege de landelijke maatregelen omtrent het Coronavirus is Museum Het Schip helaas gesloten. De nieuwe tentoonstelling over Bruno Taut is desondanks gelukkig op verschillende manieren te bewonderen.

For English, click here

Bestel hier:

Bekijk:

 • het filmpje (deel 1) van Ratatouille TV waarin curator Nadia Abdelkaui vertelt over de expositie
 • het filmpje (deel 2) van Ratatouille TV Bruno Taut als bouwer
 • de foto-slideshow van het bezoek van de museumclub van Stadsdorp Westerpark
 • het interview met architect Kengo Kuma over het huidige belang van het erfgoed van Taut
 • en natuurlijk alle artikelen die over de tentoonstelling zijn geschreven door de pers in de media.

We hopen u online te mogen verwelkomen!


Van 6 maart t/m 18 oktober 2020 presenteert Amsterdamse School Museum Het Schip Bruno Taut: De fantasie voorbij. In de inspirerende tentoonstelling en een uitgebreid themaprogramma maakt de bezoeker kennis met de wondere, kleurrijke wereld van de creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar die woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije en een bijzondere band had met Nederland. Vier wijken die hij ontwierp zijn nu UNESCO Werelderfgoed.

In Nederland kennen we Bruno Taut (1880-1938) misschien nog wel het beste door de kleurrijke Regenboogbuurt in Almere, een hommage aan de grote Duitse architect en stedenbouwkundige die aan het begin van de twintigste eeuw verantwoordelijk was voor soortgelijke baanbrekende, bontgekleurde arbeiders- en stadswijken, zoals het beroemde Gartenstadt Falkenberg in Berlijn en Das Bunte Magdeburg. De invloed van deze creatieve sleutelfiguur van de Duitse avant-garde, die zich graag liet inspireren door de natuur, is tot op de dag van vandaag en wereldwijd immens. Vier volkswijken in Berlijn die hij ontwierp staan nu op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Na de Reichstagsbrand in 1933 moest Taut vluchten voor de nationaalsocialisten en belandde hij via Rusland in Japan. De prachtige gebruiksvoorwerpen die hij er maakte van natuurlijke materialen waren en zijn nog altijd een grote inspiratiebron voor de toenmalige en huidige generatie Japanse toparchitecten. Zo beschouwt de wereldvermaarde Kengo Kuma hem als zijn grote voorbeeld. Ook in Turkije, waar hij zijn laatste levensjaren sleet, liet Taut zijn sporen na. Hij werkte er voor president Kemal Atatürk, gaf er les aan de kunstacademie en ontwierp indrukwekkende monumenten en gebouwen. 

In Bruno Taut: De fantasie voorbij komen al deze facetten en veel meer aan de orde. Beroemde, inventieve gebouwen en wijken, zoals het Keulse Glashaus Pavillon, de Hufeisensiedlung en Onkel Toms Hütte in Berlijn, zijn er met internationale bruiklenen, maquettes, foto’s en bouwtekeningen te bewonderen, evenals vele interieurs en gebruiksvoorwerpen. Taut was een totaalkunstenaar die ook tekende, decors ontwierp en scenario’s voor film en theater schreef. Ook dat aspect komt in de expositie aan de orde. En natuurlijk zijn band met Nederland. Taut was immers een groot bewonderaar van zowel De Stijl als de Amsterdamse School, met name Michel de Klerk, de architect van Het Schip. Het Amsterdamse museum is dan ook de uitgelezen plek voor deze inspirerende tentoonstelling met een uitgebreid themaprogramma.

Informatie voor de pers vindt u hier.

Naast de tentoonstelling wordt een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld, met onder andere een bustocht naar de Regenboogbuurt en een lezingenprogramma. Voor kinderen zijn op maat gemaakte Taut-workshops en rondleidingen te volgen. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Gerelateerde activiteiten:

 • Kinderworkshop | Wonen in Kleur

  Is het je wel eens opgevallen dat je je relaxter voelt in een groene kamer of dat een rode kamer warmer aanvoelt dan een lichtblauwe?

 • Kinderworkshop | Blauwdruk

  Bruno Taut en de Amsterdamse School kunstenaars maakten veel gebruik van blauwdruk, een eeuwenoude druktechniek. In deze workshop gaan we blauwdrukken maken met zelfgemaakte (bouw)tekeningen.

 • Speurtocht Bruno Taut

  Bij de tentoonstelling 'Bruno Taut, de fantasie voorbij' is een speurtocht verkrijgbaar waarmee u met uw kind de tentoonstelling kunt ontdekken.

 

Sponsors Bruno Taut

 

...en een bijzonder dankje aan  logo time and style 300