ANDB, ©JHM

Gastlezing: Amsterdam Diamantstad

Startlocatie: Het Schip

In het kader van de tentoonstelling Zonnestraal, Schip op de heide bij Museum Het Schip en de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad bij het Joods Historisch Museum, geeft cultuurhistoricus Daniël Metz een gastlezing bij Het Schip over de wijze waarop de Amsterdamse diamantindustrie zich in een eeuw tijd ontwikkelde van kleinschalige huisnijverheid in sefardische kringen, tot de grote door stoommachines aangedreven slijperijen in de 19e eeuw.

Amsterdam was mede door de aanwezigheid en energie van de Amsterdamse joden eeuwenlang hét internationale centrum van diamantbewerking en -handel. Het Joods Historisch Museum toont vanaf 27 september 2019 het complete verhaal van deze dynamische periode. De diamantindustrie droeg bij aan de emancipatie en integratie van de joodse onderklasse in de Nederlandse maatschappij. Aan het eind van de negentiende eeuw waren het ook joden die voorop liepen in de arbeidersbeweging, van waaruit in 1894 de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond (ANDB) tot stand kwam. De Bond bracht verbeteringen in de toen nog erbarmelijke arbeidsomstandigheden en ontwikkelde daarmee nieuwe arbeidsvoorwaarden. De mede-oprichter van de bond, Jan van Zutphen, realiseerde vanuit deze idealen in 1928 sanatorium Zonnestraal.

De bond telde drie jaar na zijn oprichting al zoveel leden dat tot de bouw van een eigen bondsgebouw kon worden overgegaan. Dat werd het door H.P. Berlage ontworpen eerste vakbondsgebouw van Nederland: de Burcht aan de Henri Polakstraat. In het bondsgebouw zijn duidelijk de invloeden terug te zien van William Morris, Walter Crane en de Engelse Arts and Crafts-beweging, die Berlages ideeën over socialisme, architectuur en gemeenschapskunst hebben gevormd. De Burcht is een totaalkunstwerk waarin monumentaliteit en symboliek samenkomen en uitdrukking geven aan de idealen van de georganiseerde vakbeweging.

De tijdelijke tentoonstelling 'Amsterdam Diamantstad' is van 27 september 2019 tot en met 1 maart 2020 te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Deze wordt georganiseerd naar aanleiding van de oprichting, 125-jarig geleden, van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond (ANDB).

U kunt met uw ticket voorafgaand of aansluitend hieraan Museum Het Schip bezoeken, waar u ook kunt deelnemen aan de dagelijkse reguliere rondleiding "Rondje Schip".

  • Datum
    Tickets
    Beschikbaarheid
  • zondag 24 november 2019 15:00
    Nog 34 tickets beschikbaar