Uitsnede Gaudi poster, ©Museum Het Schip

Boek: Gaudí en de Amsterdamse School

De fantasievolle werken van Antoni Gaudí en de Amsterdamse School spreken honderd jaar na dato nog steeds tot de verbeelding. En hoewel een ontmoeting nooit heeft plaatsgevonden, waren Gaudí en de architecten van de Amsterdamse School kinderen van dezelfde tijd. Zij zochten naar schoonheid en individualiteit in een wereld die steeds massaler en functioneler werd. De natuur, haar organische vormentaal, het ambacht en traditionele materialen liggen aan de basis van hun ontwerpen.
Tegelijkertijd sloten de architecten zich niet af van modernisering: ze omarmden nieuwe technieken en productieprocessen.
Deze publicatie geeft inzicht in de overeenkomsten en verschillen tussen het werk en het denken van Gaudí en de architecten van de Amsterdamse. School. Bijzondere bijdragen van wetenschappers uit Spanje en Nederland zijn gebundeld in dit boek.

Concept en samenstelling: Aurea Cultura i Art en Museum Het Schip.
Redactie: Nikki Manger en Laura Lubbers
Vormgeving: Rosa Stigter

Met een voorwoord van Charo Sanjuán Gómez (directeur Aurea) en Alice Roegholt (directeur Museum Het Schip). Bijdrages zijn onder andere van Jan Molema (TH Delft Bouwkunde), Antoni Ramon Graells (ETSAB Barcelona School of Architecture, Jordi Pomés Vives (Universitat Autónoma de Barcelona) en Ton Heijdra (Museum Het Schip).

Het boek telt 132 bladzijdes en is voorzien van veel oude en nieuwe foto's. Er is zowel een Nederlandse als een Engelse editie. De verkoopprijs is € 20.

ISBN Nederlandse uitgave: 978-90-829211-0-6

Het boek is te bestellen in onze webshop

ISBN Engelse uitgave: Gaudí and the Amsterdam School:978-90-829211-1-3.

Het boek is tot stand gekomen dankzij speciale financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.