Lezing: Antoni Gaudí de innovator


Hoewel Gaudí vooral beroemd is om zijn Sagrada Familia, was zijn veel oeuvre breder dan dat. Architect Fridjof van den Berg neemt u mee in de fantasievolle ontwerpen van de Spaanse meester.
Gaudí's “Sagrada Familia” (in 2010 door Paus Benedictus XVI ingewijd als basiliek) is wereld beroemd, evenals een aantal van zijn andere gebouwen: denk aan La Pedrera, Casa Battlo en Parc Guell. Gaudi heeft echter veel meer gebouwd. Architect Fridjof van den Berg neemt u in zijn lezing mee naar een vijftien tal van zijn werken in en om Barcelona.

Zowel in zijn eigen tijd als in de huidige wordt Gaudí niet door al zijn collega architecten gewaardeerd. De termen 'overdreven', of zelfs 'kitscherig' vallen vaak in relatie tot zijn werk. Voor architect Fridjof van den Berg des te meer reden om de architectuur van Gaudí nauwkeurig te onderzoeken en vooral ook in levende lijve te bekijken. Dat Gaudí zeker voor zijn tijd zeer vooruitstrevend was, valt dan al snel niet meer te ontkennen

Zoals te zien in de expositie 'Gaudí en de Amsterdamse School' bestudeerde Gaudí het menselijk lichaam en de diverse aspecten van de natuur nauwkeurig, en verwerkte hij zijn bevindingen in zijn fantasievolle architectuur. Beroemde architecten als Le Corbusier, Pier Luigi Nervi, Felix Candela en Santiago Calatrava lieten zich op hun beurt weer hierdoor inspireren.
In deze lezing zal het werk van Gaudí in bredere context worden bekeken en besproken.

Het kaartje voor de lezing geeft tevens toegang tot het museum, waar u tot 19.00 uur gelegenheid heeft om de expositie te bekijken.

Vanaf 18.00 uur is het mogelijk om voorafgaand aan de lezing een maaltijdsoep met salade te eten in de lunchroom van het museum. Wilt u hier gebruik van maken, bestel deze optie dan mee in uw ticket.