In het kader van de expositie over Publieke Werken organiseert Museum Het Schip een lezing en discussie over  de bouw van bruggen en de inrichting van het huidige straatmeubilair. In de periode van de Amsterdamse School  in de jaren twintig  van de vorige eeuw maakte de stad een enorme groei door. De toenmalige dienst Publieke Werken heeft ervoor gezorgd dat deze groei gepaard ging met een eenduidige vormtaal van de inrichting van de stad. Dit heeft een mooi straatbeeld opgeleverd, waaraan zowel  architecten als kunstenaars hun bijdrage hebben geleverd.

Vandaag de dag maakt Amsterdam wederom een grote groei door.  Wat betekent dit voor de inrichting van de stad? Iedereen kent de telefooncellen in Londen of de metro-ingangen in Parijs.  Wat wordt de identiteit van het straatbeeld van het moderne  Amsterdam?  Lukt het nog wel  om een straatbeeld te creëren met de huidige privatisering van openbare diensten?

Cyrus Clark is architect bij de gemeente Amsterdam en verantwoordelijk voor de inrichting van de stad met bruggen en straatmeubilair. Hij is geboren in Chicago en bijna  tien jaar werkzaam voor de gemeente. Hij zal in een lezing de huidige  visie op de inrichting van de stad presenteren en de dilemma’s die hierbij spelen.

Na afloop is een discussie met de zaal over hoe de schoonheid van het straatbeeld in stand gehouden kan worden en welke stappen daarvoor ondernomen moeten worden. Deze discussie staat onder leiding van Joop Gerrits.  Als projectmanager was hij onder andere  betrokken bij  de museumroute en de restauratie en inrichting van de museumtuin.

Programma: De identiteit van het moderne straatmeubilair in Amsterdam

18.00: Mogelijkheid tot bekijken expositie Publieke werken en de Amsterdamse school

18.00: Mogelijkheid te genieten van maaltijdsoep met heerlijk brood 

19.00 Beeldpresentatie straatmeubilair Amsterdamse School

19.15 Lezing Cyrus Clark over de huidige identiteit van de inrichting van de stad

20.00 Discussie over de schoonheid van het straatbeeld  van het moderne Amsterdam

21.00 Einde

Datum: donderdag 14 juni

Locatie: Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45.

Toegang voor deze avond  €15,- (Museumkaart: €2,50) Maaltijd: €10,- U kunt reserveren op ons reserveringssysteem.

   straattuin2straatmeubikleinstraatmeubilairklein2brugpilaar smallKleinstratmeuilair3Straatmeubilairkleinmooi