Bij Museum Het Schip zijn twee exposities te zien over de Amsterdamse School in Groningen. Een foto-expositie Pronkjuwelen van baksteen van Norma van der Horst en de expositie Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling van Stichting Berlagehuis Usquert.

Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling – Stichting Berlagehuis Usquert

De tentoonstelling is een portret van de Groningse architect Egbert Reitsma (1892-1976) die de Amsterdamse School tot uitdrukking bracht in zijn kerkenbouw. De kerken staan symbool voor de bloei van de gereformeerde gemeenschap na de Eerste Wereldoorlog. De gebedshuizen, waar zowel het samenkomen als de individuele geloofsbeleving centraal staan, worden gekenmerkt door een expressief kleurgebruik en een uitgesproken vormentaal.

De expositie was afgelopen zomer te bezichtigen in Reitsma’s kerk in Bedum. Middels Virtual Reality zijn ook zijn kerken in Appingedam, Kollum en Andijk tot eind januari te ‘bezoeken’ in Museum Het Schip. Deze tentoonstelling is ontwikkeld door Stichting Berlagehuis Usquert . Tot en met 28 januari is het te zien in Museum Het Schip.

Stichting Berlagehuis Usquert

Egbert Reitsma, interieur kerk Appingedam                                  

 

Pronkjuwelen van baksteen – Norma van der Horst


Fotograaf Norma van der Horst legt de expressieve gebouwen in de provincie Groningen op de gevoelige plaat. Dit resulteerde in het onlangs verschenen boek “Pronkjuwelen van baksteen”. De gelijknamige foto-expositie is vanaf 10 november te zien in de lunchroom van Museum Het Schip.

Fotografe Norma van der Horst (Amsterdam, 1967) legde op creatieve wijze de meest sprekende en kenmerkende voorbeelden van De Amsterdamse School in de provincie Groningen vast. Kunstzinnig zonder gekunsteld of gezocht te zijn. Met oog voor detail zonder zich daarin te verliezen. ‘Als Amsterdammer wonend in Groningen was het een feest om al die herkenbare maar ook nieuwe varianten van deze geweldige bouwstijl te mogen fotograferen’, zegt Van der Horst, ’Niet alleen in de stad maar ook in bijna elk dorp vind je wel een opvallend pand met hoekige erkers, typische houten deuren en kleurrijk glas-in-lood.

De expositie is tot en met zondag 11 februari 2018 te bezichtigen.

 

Meer Amsterdamse School in Groningen?

Bekijk dan Noordelijke Architecten Portretten en ons digitaal platform voor de Amsterdamse School Platform Wendingen.