Stedelijk Museum Amsterdam

Wonen In de Amsterdamse School. Ontwerpen voor het interieur 1910-1930
9 april – 28 augustus 2016
Stedelijk Museum Amsterdam
Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum toont komend voorjaar in een groot overzicht meubelen en andere ontwerpen van de Amsterdamse School (1910-1930). De rijkdom aan expressieve vormen van de Amsterdamse School was uniek in Nederland en had ook internationale invloed. Na de beroemde architectuur staan nu voor het eerst de interieurontwerpen van deze invloedrijke stroming centraal: meubelen, lampen, klokken, keramiek en textiel, en grafische toepassingen als behang.. Met rond de 500 objecten van bijna 100 bruikleengevers, met werk van onder meer Laurens en Willem Bogtman, Joseph Crouwel, De Nieuwe Honsel, Jaap Gidding, Dick Greiner, Michel de Klerk, Piet Kramer, Hildo Krop, Joan Melchior van der Mey, Gustaaf Adolf Roobol en H.Th. Wijdeveld.

De tentoonstelling zal een aparte lounge bevatten, waar bezoekers nagemaakte meubelen van de Amsterdamse School uit kunnen proberen en meer te weten kunnen komen over de technieken. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een uitgebreide publicatie.

In de aanloop naar de tentoonstelling heeft het Stedelijk een tumblr-pagina in het leven geroepen, met doorlopend nieuws over het onderzoek naar de meubelen en andere vormgeving van de Amsterdamse School. De site bevat onder meer achtergrondinformatie over de herontdekte klok van De Klerk die het museum vorig jaar kon aankopen, andere bijzondere vondsten en een filmpje van een verzamelaar in zijn Amsterdamse School-interieur. Een eerdere oproep van conservator Ingeborg de Roode leidde tot vele enthousiaste meldingen van particulieren die een lamp of ander voorwerp van de Amsterdamse School in huis hebben. Sommige voorwerpen zijn opgenomen in de tentoonstelling.  Nu is het Stedelijk nog op zoek naar foto’s van de American Lunchroom die in de jaren twintig in de Kalverstraat zat. Wie zulk materiaal heeft, is welkom om contact op te nemen met Ingeborg de Roode via i.deroode@stedelijk.nl.

Klik hier voor de website van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Klik hier voor de Tumblr pagina. 

facebooktwitterlinkedinfacebooktwitterlinkedin